Zvizdić – Ivanov: Unapređenje saradnje sa susjedima prioritet vanjske politike BiH

0
74

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić razgovarao je danas u Skoplju s predsjednikom Republike Makedonije Gjorgem Ivanovim o bilateralnim odnosima i regionalnoj saradnji dviju zemalja, prenosi Anadolu Agency (AA).

Zvizdić je rekao da je trajni prioritet vanjske politike BiH unapređenje saradnje sa susjednim državama, na osnovama zajedničkog interesa i načelima ravnopravnosti, uzajamnog uvažavanja i poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

Izrazio je opredjeljenost BiH za rješavanje otvorenih pitanja u regiji kroz dijalog, uz poštivanje navedenih načela i dodao da BiH ostaje aktivni sudionik unutar Berlinskog procesa i Zapadnobalkanske šestorke (WB6), te da prepoznaje značaj ovih inicijativa koje podstiču jačanje i produbljivanje regionalne suradnje, te ubrzavanje procesa evropskih integracija na Zapadnom Balkanu.

Zvizdić je rekao da Bosna i Hercegovina nastavlja provoditi aktivnosti koje imaju za cilj unapređenje političkog dijaloga i jačaju regionalnu saradnju.

Konstatovano je da su zajednički prosperitet, napredak i stabilnost zemalja Zapadnog Balkana ključni faktori za razvoj regiona.

Sastanku je prisustvovala ambasadorica BiH u Republici Makedoniji Lepa Babić.

Comments

comments

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here