Ulema upozorava na Radončićevog insidera Faruka Velea

3
300

 

„Često ima prilike da se pokaže koliko smo, doista, naivni. Imate tamo nekih novinara koji su u jednim novinama pisali sve vrste bljuvotine i onoga negativnog, napada na čast čestitih ljudi. Onda, odjedanput, oni se okrenu i počnu fino da pišu, a mi odmah: „A, mašAllah, evo ga došao tobe, hajd’ ‘vamo sa nama“. Šta ti garantuje, meni i tebi, da je on doš’o tobe? Je li ga testiramo? Ne. Mi ga odmah provedemo u prvi saff.“

Ovo je dio hutbe hafiza Sadrudina ef. Išerića od petka, 02. februara 2018. godine održane u Carevoj džamiji u Sarajevu. Iako Išerić nije ekplicitno naveo ime i prezime, s punim pravom možemo reći da je upozoravao na Faruka Velea, dugogodišnjeg novinara i urednika Dnevnog avaza. Jer, upravo se Vele pokušava probiti u prve saffove informisanja u Islamskoj zajednici u BiH. Osim toga, poznato je da je Vele godinama potpisivao tekstove i vodio novinu u kojoj su listom satanizirani svi bitniji u Bošnjaka, u svim sferama  života. Tada su se plasirale teze o tome kako se ovdje stvarala muslimanska država, kako je odbrana RBiH bila kriminogena, a civilne i vojne vlasti lopovi, kriminalci i ubice. Specijalitet Dnevnog avaza, posebno u doba Faruka Vela, bilo je uznemiravanja kaburova majki pod šamijama koje su po svijetu pokušavale skupiti pomoć za odbranu od agresije, a za šta je kao svjedok upotrebljena psihički bolesna osoba. Vele je vodio novinu dok se pokušavao realizovati prvorazredni interes neprijatelja Bošnjaka – pokvariti prijateljstvo sa Turskom. Predugo bi trajalo nabrajanje onoga što je izašlo iz pera i ispod palice Faruka Velea dok je djelovao iz Avaza.

Ipak, sredinom 2017. Vele „napušta“ Avaz i pokreće nekakvu novinsku agenciju INS. U njoj dominiraju vijesti iz sfere duhovnog, vjerskog i kulturnog života. Doima se da je Vele raskinuo sa Avazom i Fahrudinom Radončićem. Ali, nije. Više je dokaza za to. Prvi je pojavljivanje Faruka Velea na suđenju Radončiću u svojstvu svjedoka njegove odbrane, u decembru 2017. Vele je tada svjedočio da Radončić nije na njega vršio pritisak kao glavnog urednika Avaza. Još je jedan dokaz, poveznica Velea i Radončića – Merima Vele, Farukova supruga. Naime, nju je u Ministarstvu turizma FBiH zaposlila ministrica Edita Đapo, kadar SBB-a. Kakav je to razlaz i svađa sa Radončićem ako svjedočiš u njegovu korist  i ako ti on zapošljava suprugu?! Dodajmo da je slaba nezainteresovanost oglašivača za reklamiranje na portalu Faruka Velea pokazatelj da on nije samoodrživ, da rad redakcije neko finansira. Nije teško pogoditi ko.

Tako se pokazuje da je Veleov odlazak iz Avaza samo manevar, obmana, fingiranje raskola koje ima svoje ciljeve. Jedan je da se Radončićev prvoklasni propagandni operativac, kroz servisiranje i medijsko objavljivanje vijesti iz vjerskog miljea, približi i infiltrira u Islamsku zajednicu, u Rijaset, pa čak i kabinet reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića. Zašto tamo? Zato što je Radončić svjestan da je izgubio povjerenje Bošnjaka nakon što je prokazan kao neko ko sa njima ne dijeli najbitiniju osobinu, vjersku identifikaciju. Zbog toga mu je potrebna podrške uleme, vjerskih autoriteta. Vele bi poslužio kao insider koji bi pokušao vrh Islamske zajednice pa čak i samog ef. Kavazovića prikloniti Radončiću, odnosno, malo po malo, riječ po riječ, tezu po tezu, njegovu politiku predstaviti kao isparavnu i vrijednu podrške.

Ipak, sreća je da agencija Faruka Velea, koja se vodi na nevladinom udruženju Mishab čija je predsjednica njegova supruga, ona koju je Radončić zaposlio u SBB-ovo ministarstvo, nema uspjeha, da se njegov talenat pokazuje samo kada treba pisati o tome kako su Bošnjaci lopovi, da mu teme koje se tiču vjere i kulture u Bošnjaka ne idu od ruke, te da postoje mediji i pojedinci pri i u Islamskoj zajednici koji dobro rade svoj posao informisanja javnosti pa nema potrebe da to radi Vele. U suprotnom, kada bi bio konzumiran od čitalaca i drugih medija, a to je još jedan cilj, Vele bi sa novim medijem, vremenom, i sve izraženije u susret izborima, suptilno plasirao Radončićevu i politiku Avaza. To je već nekoliko puta u objavama svoje agencije INS činio i Radončića prikazivao kao dobrotvora, a njegove političke protivnike kao nedostojne predstavljanja Bošnjaka.

Još je veća sreća što su u Islamskoj zajednici i, sazanjemo iz prve ruke, najbliži saradnici reisa ef. Kavazovića svjesni ko je Vele i za čije interese je naprasno zainteresovan za pisanja o islamu, alimima, ulemi. Ipak, postoji i pojedini koji su Velea prihvatili dajući mu na pladnju pristup informacijama bitnim za rad njegove agencije. I njih treba upozoriti na ovu subverziju. Upravo je to učinio i ef. Išerić na hutbi u Cervoj džamiji u Sarajevu.

Poslušajte od 07:27

B. Osmanović

Comments

comments

3 KOMENTARI

  1. Zar ima jos neko ko kupuje i cita taj lazljivi list od braboncica i samo kupovinom finasirate neprijatelja svog naroda.Druga stvar Islamska zajednica bi trebala raskinuti ugovor s avazom o objavljivanju smrtovnica i prekinuti finasiranje neprijatelja,jer uzmite samo koliko se novca izdvoji za objavljivanje umrlica i sjecanja na nase najblize,zato molba IZ da prekine ugovor s avazom i da vise nikada ni jednu smrtovnicu ne objave preko ovog neprijateljskog lista.

  2. Naša obaveza je da upozoravamo na pojave a ne da se bavimo imenima pojedinaca. Ovdje je ukazano na pojavu a to je naša naivnost da olako zaboravljamo šta je bilo i samo nastavljamo dalje kao da ništa nije bilo. Nema potrebe da neko prepoznaje

  3. A ko garantuje da medju sadasnjom ulemom nema sijaset ovakvih Velea??? Pa zar se ne moze doci “tobe”??? Ko garantuje da je sva ulema “casna” i “ulema”???

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here