Udruženja proizvođača namještaja Bosne i Hercegovine: Činom blokada saobraćajnica najviše trpi privreda

0
95

Povodom protesta demobilisanih boraca Federacije Bosne I Hercegovine prošle sedmice koji su blokirali pola države, izražavamo negodovanje zbog načina na koji je to učinjeno. Prije svega želimo istaći da država treba omogućiti invalidima dostojanstvenu penziju, a zdravim borcima dostojanstvena radna mjesta.

Svi oni imaju pravo na rad, i vlasti su dužne osigurati im uvjete. S tim u vezi, već godinama pozivamo vlasti da smanje poreze na plaće za pola i tako omoguće masovno zapošljavanje i povećanje plaća. Na taj način bi svi puno lakše dolazili do posla i egzistencije dostojne čovjeka.

Međutim, ne mogu se prava ostvarivati na ulici i na štetu građana, i posebno želimo istaći, na štetu privrednika. Privrednici su najvrijedniji dio društva i čine sve da u veoma teškim uslovima proizvode, stvaraju novu vrijednost, otvaraju nova radna mjesta i zapošljavaju radnike. Blokadom saobraćajnica blokirano je bilo i 10.000 radnika u industriji namještaja, onemogućivši ih tako također u njihovom pravu na rad.

Proizvođači namještaja su izvozno orijentisani i rade za zahtjevna tržišta zemalja EU, što podrazumijeva potpuno profesionalan odnos prema kupcima. Ino kupci ne tolerišu kašnjenja u isporuci gotovih proizvoda. Kupci neće da rade sa proizvođačima iz nestabilnih područja, gdje se zbog bilo kojih nezadovoljstava onemogućava normalno poslovanje kompanija i izvršavanje ugovorenih obaveza.
Činom blokada saobraćajnica najviše trpi privreda, a ponajviše radnici koji stvaraju novu vrijednost i time pune penzione i zdravstvene fondove.
Isto tako:
– Narušava se poslovni imidž Bosne I Hercegovine a samim tim i proizvođača sa mogućnošću prekida saradnje sa ino kupcima;
-Nanesena je materijalna šteta proizvođačima zbog dodatnih troškova oko alternativnih prijevoza radnika,sirovina,repromaterijala i gotovih proizvoda;
-Stvorena je atmosfera straha i neizvjesnosti što krajnje negativno utiče na produktivnost rada, odnos prema radu, itd.;
-Poslana je negativna poruka svima a posebno mladim ljudima kada je u pitanju dilema ostati ili otići iz Bosne i Hercegovine;
-Blokadama kao što su ove mogu doći u pitanje svi pozitivni napori koje društvo čini;

Tražimo od nadležnih da najodgovornije pristupe rješavanju problema demobilisanih boraca, ali vodeći računa da novac za penzije neko mora zaraditi. Poslodavci također moraju biti zaštićeni u smislu stvaranja i održavanja normalnog ambijenta za poslovanje, što podrazumijeva slobodan protok roba i usluga, i sigurnost poslovanja u punom kapacitetu kao minium kojeg nameću slobodna tržišta.

Naglašavamo da poslodavci zapošljavaju sve kategorije stanovništva pa i demobilisane borce. Ne komplikujmo život jedni drugima, već zajedno gradimo našu državu i sve segmente njenog društva.

Comments

comments

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here