U Bosanskoj Krupi metalna industrija doživljava ekspanziju

0
153

Privatni sektor u metalnoj industriji se već godinama suočava sa nedostatkom kvalificirane radne snage što uslovljava proizvodnju i izvoz. Potrebu za ovom radnom snagom je prepoznala i Općina Bosanska Krupa koja je krenula u jedan novi projekt obuke zavarivača.

EDUKACIJOM DO KONKURENTNOSTI

Javni poziv i obuka koji su dio projekta “Povećanje konkurentnosti radne snage na prostoru općine Bosanska Krupa” je raspisan krajem prošle godine.

U Općini Bosanska Krupa za Akta.ba portal kažu kako su odzivom na poziv djelimično zadovoljni.

“Sa 31. januarom pristiglo je 50 prijava, a obuka je predviđena za 80 nezaposlenih osoba”, potvrdili su u Općini, navodeći kako žele još veći broj prijava, te će poziv objaviti još jednom.

“Na ovaj način dat ćemo priliku i onim koji za program obuke nisu saznali na vrijeme pa se nisu uspjeli prijaviti. Nadamo se da će ovdje svoju priliku prepoznati barem još 30 nezaposlenih lica s područja Unsko-sanskog kantona”, pojašnjavaju u rukovodstvu Općine Bosanska Krupa.

Naglašavaju kako su ugovor za nabavku neophodnog materijala i opreme za obuku potpisali, te očekuju isporuku ovih dana, nakon čega će uslijediti obuka.

Glavni cilj ovog projekta je uspostaviti sistem za povećanje konkurentnosti radne snage i njeno osposobljavanje u skladu sa potrebama poslodavaca kroz izgradnju lokalnog partnerstva za zapošljavanje Bosanska Krupa, unapređenje regulatornog okvira za praktičnu nastavu u Unsko-sanskom kantonu, te provođenje najavljenog programa edukacije za 80 nezaposlenih lica i zapošljavanje 76 lica koja uspješno prođu obuku.

“Ove su brojke definirane na osnovu potreba metalnog sektora, odnosno firmi koje su partneri u projektu. Svi oni koji prođu obuku naći će se na slobodnom tržištu rada, a imat će priliku zaposliti se u domaćim firmama, čemu se zapravo i nadamo”, dodaju u Općini, navodeći kako u implementiji projekta osim Općine Bosanska Krupa učestvuju: PLOD Centar iz Bihaća, Mješovita srednja škola “Safet Krupić” u Bosanskoj Krupi, Služba za zapošljavanje USK, te poduzeća: ACMA Group, Bosankar, Krupa kabine, Novi most i ZAH, a u okviru projekta “Podrška lokalnim partnerstvima za zapošljavanje u Bosni i Hercegovini”.

Projekt finansira EU, a provodi Međunarodna organizacija rada (ILO).

BOSANSKA KRUPA NAJVEĆI IZVOZNIK U USK

U ovoj Općini metalna industrija u posljednjih nekoliko godina doživjela potpunu ekspanziju, tako da se uz tradicionalni drvni i poljoprivredni sektor svrstala u red strateških grana privrede u kojoj je zaposlen značajan broj radnika. Većina proizvodnih pogona metalne industrije smještena je u poslovnim zonama.

U metaloprerađivačkom sektoru je sedam kompanija, od toga četiri izvoznika koje ostvaruju preko 75 posto od ukupnog izvoza u općini. Najznačajniji privredni subjekti su Krupa kabine, Bosankar, ZAH i Novi most. U metalnoj industriji zaposleno je oko 500 osoba. Najčešće djelatnosti u ovom sektoru su: proizvodnja kabina za radne mašine, galvanizacija, fina obrada metala, proizvodnja karoserija za motorna vozila i proizvodnja prikolica i poluprikolica.

Zahvaljujući zamahu u prerađivačkoj industriji koja je uglavnom bazirana na metalni sektor i povećavanje stepena finalizacije proizvoda u instaliranim kapacitetima Bosanska Krupa je postala jedan od najvećih izvoznika u USK.

Comments

comments

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here