Tuzlanski kanton uvodi poduzetništvo u nastavne programe srednjih škola (VIDEO)

0
349

Vlada Tuzlanskog kantona prihvatila je inicijativu da se poduzetništvo, kao izborni predmet, uvede u sve srednje škole na području TK.

Tuzlanski kanton uvodi poduzetništvo u nastavne programe srednjih škola

Vlada Tuzlanskog kantona prihvatila je inicijativu da se poduzetništvo, kao izborni predmet, uvede u sve srednje škole na području TK.Tekst na http://bit.ly/2CKRtfJ

Posted by Senzor.ba on Saturday, January 6, 2018

Poduzetništvo je u nekim školama već zastupljeno, a ova incijativa ima za cilj uvođenje novog izbornog predmeta u 32 srednje škole.
Odlazak sve većeg broja mladih ljudi iz BIH u evropske zemlje, nedostatak određenih profila na Zavodu za zaposljavanje, jedan je od razloga uvođenja poduzetništva kao izbornog predmeta u škole na području TK.

“Od ukupno 32 srednje škole na području TK predmet Poduzetništvo je kao samostalan ili kao integralni dio drugih predmeta u redovnom ili izbornom statusu zastupljen u 20 srednjih škola. Ukazala se potreba da se i u ostalim skolama ovaj predmet uvede ili kao redovan ili kao izborni predmet”, kaže Adisa Gotovušić iz Ministarstva razvoja i poduzetništva TK.

Struka kaže kako, govoreći o poduzetništvu, dolazimo do dva osnovna problema. Prvi je nedostatak poduzetničke culture, a drugi su birokratske procedure koje otežavaju realizaciju poduzetničke aktivnosti.

“Treba pozdraviti ovu odluku, jer pokušava riješiti prvi ovaj problem poduzetničke culture, ali ostaje glavni ovaj problem da postoji bezbroj barijera koje ne dozvoljavaju mladim poduzetnicima da se aktiviraju, registruju svoj biznis, vode ga i ultimativno ako dodje do toga da ga zatvore”, ističe Admir Čavalić sa Ekonomsog fakulteta u Tuzli.

Čavalić dodaje da bi uvođenje poduzetništva u škole trebalo imati kao temelj iskustva evropskih zemalja.

“Ono sto bi bilo dobro to je koristiti strana iskustva, edukaovati naše nastavnike po stranim metodologijama. Da se ne bi ovaj predmet pretvorio u laički rečeno još jedan dosadan predmet. Nego da to bude predmet koji ce motivirat djecu odgajati ih prije svega da budu poduzetnici”, dodaje Čavalić.

Iz Vlade kažu kako su potrebe tržišta, ali i evropski standardi, razlog uvođenja ovog predmeta u škole.

“Postoji velika potreba na području TK da se učenici dodatno educiraju iz predmeta poduzetništvo, kako bi smo bili u korak sa evropskim državama”, dodaje Gotovušić.

Stvaranje mladih poduzetnika način je borbe, između ostalog, protiv sve većeg broja medicinskih radnika koji ovdje završavaju škole, a najčešće u Njemačkoj bruse zanat mijenjajući pelene u staračkim domovima.

(TV1)

Comments

comments

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here