Svi na Bjelašnicu 10. februara: Cjelodnevni program povodom 34. godišnjice ZOI u Sarajevu

0
151

Na današnji dan prije 34 godine otvorene su 14. Zimske olimpijske igre 1984. godine u Sarajevu (ZOI ’84) najveći i najzanimljiviji sportski događaj koji je održan na prostorima bivše Jugoslavije. Pored sportskih borilišta, poznati sarajevski domaćinski duh bio je u prvom planu, a cijeli grad živio je u jednom nezaboravnom ambijentu.

U cilju očuvanja sjećanja na sportsku priču koja je promijenila i obilježila historiju Sarajeva, Turistička zajednica Kantona Sarajevo u saradnji sa ZOI ’84 će u subotu, 10. februara 2018. godine od 10:00 sati upriličiti cjelodnevni program na olimpijskoj planini Bjelašnici.

Program počinje 13. Međunarodnim takmičenjem menadžera u skijanju – ETI CUP 2018., nakon čega će nastupiti poznati sarajevski bend Bombaj štampa. U subotu navečer će na Bjelašnici biti otvoreno i noćno skijanje na stazi koja će biti obojena olimpijskim bojama.

Prije 34 godine, Sarajevo je bilo jedan od ukupno 12 gradova organizatora zimskih olimpijskih igara. Učesnici igara takmičili su se u disciplinama alpsko skijanje (Jahorina i Bjelašnica), bob i sankanje (Trebević), biatlon, nordijsko skijanje i skokovi (Igman), te hokej i umjetničko klizanje u sportskim dvoranama Skenderija i Zetra u Sarajevu.

Program igara obuhvatao je 39 događaja na kojima je učestvovalo 1.272 sportista iz 49 zemalja (274 takmičarke i 998 takmičara). Sarajevo je tako opet bilo mjesto susreta Istoka i Zapada, jer su na Sarajevsku olimpijadu došli predstavnici zemalja i istočnog i zapadnog bloka. ZOI ’84 pratilo je preko 7.500 predstavnika medijskih kuća iz 41 zemlje, a procijenjeno je da je ovaj događaj, posredstvom televizije, pratilo više od 2.5 milijarde gledalaca.

Igre su, i po broju učesnika i po uspješnosti organizacije, nadmašile sve dosadašnje, a zatvorene su 19. februara 1984. godine riječima tadašnjeg predsjednika Međunarodnog organizacionog komiteta Juan Antonio Samarana “Doviđenja drago Sarajevo!”

Comments

comments

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here