Putovanje od 100 miliona dolara: Rusija će slati turiste u svemir

0
172

Rusija planira da organizuje prve plaćene turističke odlaske na Međunarodnu svemirsku stanicu.

 “Razgovaramo o mogućnosti da šaljemo turiste u šetnju svemirom”, kazao je Vladimir Solntsev, šef ruske kompanije za istraživanje svemira Energia za ruski list Komsomolskaya Pravda.

“Istraživanja tržišta potvrdila su da postoje bogati ljudi koji su spremni platiti ovako nešto“, kazao je listu Solntsev, prenosi AFP.

Prema njegovim riječima, takav put bi koštao oko 100 miliona dolara (80 miliona eura) a „možda i manje za prve turiste“.

Turisti će moći „izaći u šetnju i snimiti film ili video klip“, kazao je Solntsev.

Energia, koja stoji i iza odlaska Yuria Gagarina u svemir 1961. godine, trenutno gradi novi modul nazvan NEM-2 koji će turiste transportovati do Međunarodne svemirske stanice.

Solntsev je najavio da će NEM-2, čije ime još uvijek treba da bude zvanično potvrđeno, moći primiti četvoro do šestero ljudi. Biće opremljen sa dvije „udobne“ kabine, dva toaleta i pristupom internetu.

„Modul bi trebao biti spreman 2019. Biće udoban, koliko god je to moguće u svemiru“, kazao je Solntsev te dodao da će godišnje pet do šest turista godišnje moći će da učestvuje u ovom putovanju koje će trajati do 10 dana.

Svemirski turizam je u razvoju a njime trenutno dominiraju kompanije sa Zapada. Jedna od njih je američki Virgin Galactic koji je 2016. objelodanio svoj komercijalni SpaceShipTwo.

Rusija je 2009. godine u svemir slala kanadskog osnivača Cirque du Soleil, Guy Lalibertea. Milijarder je proveo dvije sedmice na Međunarodnoj svemirskoj stanici.

Iransko-američka poduzetnica Anousheh Ansari postala je prva turistkinja u svemiru 2006. godine.

Solntsev je kazao i da je američki proizvođač aviona Boeing zainteresovan da postane partner u projektu.

AFP / Senzor

Comments

comments

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here