Puljić: Hvala reisu Kavazoviću što čuva ugled i vjerodostojnost islama u BiH

0
80
Foto: KTA

Delegacija Austrijske biskupske konferencije održala je svoje redovno proljetno zasjedanje u Sarajevu, a zajedno s predsjednikom Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine kardinalom Vinkom Puljićem posjetila je i reisu-l-ulemu Huseina ef. Kavazovića, prenosi KTA.
Zahvaljujući Austrijskoj biskupskoj konferenciji za solidarnost i pohod kardinal Puljić kazao je da žele i kroz posjete vjerskim poglavarima pomoći austrijskim biskupima da upoznaju našu Bosnu i Hercegovinu.

“Jasno da na poseban način želimo u Evropi dati jasnoću: islam u Bosni i Hercegovini, koji je institucionalan, nije isti kao onaj radikalni koji se pojavljuje. I zato sam zahvalan reisu-l-ulemi koji je javno rekao da se distancira od tih radikala. Time čuva, na neki način, ugled i vjerodostojnost islama u Bosni i Hercegovini. Zato i ovaj naš pohod jeste jedna pozitivna poruka: nama valja zajedno živjeti, dijalog nema alternativu”, istaknuo je kardinal Puljić.

Dajući izjavu za medije u dvorištu Careve džamije, reisu-l-ulema Kavazović govorio je o saradnji na međureligijskom planu u BiH te posebno istaknuo zajedničko učešće u jednom teološkom programu Fakulteta islamskih nauka, Katoličkog bogoslovnog fakulteta i Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta u Foči. Dodao je da je svima u BiH važna podrška iz Austrije koja je i najveći investitor u BiH.

“Naši prijatelji iz Katoličke crkve također imaju, zajedno s nama, ja bih tako kazao, odgovornost za ovaj prostor ovdje. Naše je poslanje da ljudima navješćujemo nadu i da, na neki način, ljude upućujemo na dobro. Naravno, to ćemo činiti zajedno, i mi u Islamskoj zajednici i, naravno, naša braća u Katoličkoj crkvi”, kazao je reisu-l-ulema Kavazović.

Predsjednik Austrijske BK kardinal i bečki nadbiskup Christoph Schönborn zahvalio je reisu-l-ulemi Kavazoviću na prijemu i razmjeni informacija. Napominjući da su u Austriji primili veliki broj izbjeglica iz BiH koje pripadaju svim trima vjerskim zajednicama, istaknuo je da su ti ljudi izuzetno dobro integrirani i da predstavljaju model dobre integracije.

“To nam daje nadu da je integracija moguća, da je suživot moguć, da je međukulturni i interkulturni život moguć”, kazao je kardinal Schönborn te spomenuo primjer jedne škole u Beču u kojoj poučavaju katolički, protestantski, pravoslavni, židovski i islamski vjeroučitelji.

Comments

comments

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here