“Promicatelj evropskih vrijednosti” u svom elementu: Građanska BiH znači islamska država

0
121

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović pojasnio je danas u Zagrebu izjave koje je dao u Briselu tokom sastanka sa predsjednikom Evropske narodne stranke Josephom Daulom, u kojima tvrdi da “krajnja bošnjačka desnica pravi probleme i želi napraviti islamsku državu”.

Navodne tendendije ka stvaranju islamske države u BiH je Čović, iz samo njemu znanih razloga, uspio povezati sa konceptom građanske države.

– Oni koji žele građansku državu, ja ih poštujem. Samo danas u BiH kazati građanska država to znači klasičan unitarizam, u nekoj formi, teoretskom obliku, to vam znači, u osnovi, islamsku državu – izjavio je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Poistovjećivanje islamske države sa kalifatom je, smatra Čović, pridavanje drugačije konotacije njegovim izjavama.

– Na taj način mi razgovaramo i kad budemo u Briselu, ali tako ću razgovarati i kad budem sa Erdoganom. Nema tu nikakvih tajni ili nešto iza leđa. Ta pitanja moramo riješiti doma. BiH će preživjeti dok god legitimni predstavnici konstitutivnih naroda čine vlast. Ne može jedan narod drugome birati predstavnike i u Predsjedništvu i u Domu naroda. BiH ima svoje specifičnosti i one se moraju do kraja uvažavati – kazao je Čović, prenosi N1.

Na ove navode o islamskoj državi ranije je reagovao je Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH iz reda Bošnjaka. On je u nedjelju gostujući na HRT-u rekao:

– Neko je gore u Briselu proširio tu priču, jednu glupost, da mi težimo nekakvoj islamskoj državi u BiH. To je trebalo potkopati našu poziciju. Onda je to, nažalost, gospodin Čović ponovio tamo – da je problem u BiH krajnja bošnjačka desnica koja pravi probleme i koja želi islamsku republiku u BiH. To je Dragan Čović ponovio u Briselu pred Josephom Daulom. Tada sam rekao: “Želite li da se ovaj sastanak nastavi ili da izađem sa sastanka? Da kažem novinarima sada šta ste ovdje kazali? Nemojte to više nikada ponoviti predamnom. To su besmislice!”. To jeste teška manipulacija i besmislica koja treba da podrije bošnjačku poziciju, poziciju jednog naroda koji je zaista dobronamjeran, koji želi mir na Balkanu. Narod koji je pretrpio toliko udaraca i napravio toliko kompromisa. To nije fer i pametno da kaže neko očekuje strateško partnerstvo i saradnju Hrvata i Bošnjaka. Hrvati i Bošnjaci u BiH još uvijek žive izmješano. Šezdeset posto hrvatskog korpusa živi izmješano s Bošnjacima. I manipulacije ne mogu voditi tome da se relaksiraju odnosi, da se naprave iskoraci jednih prema drugima – ispričao je Izetbegović.

– Čović se prvo odrekao Hrvata u Republici Srpskoj, a sada bi se odrekao i Hrvata iz Sarajeva ili Unsko-sanskog kantona gdje ih također živi znakovit broj. Zašto biste te ljude izbrisali da biste koncentraciju od sedam Hrvata izabrali iz recimo etnički čiste sredine i postavili u Dom naroda da oni brane vaš etnički princip – kazao je Izetbegović.

Na Čovićeve besmislice reagovali su mnogi među kojima je i Miro Lazović koji je poručio da je od promjena koje je Čović zagovarao jedino vidljiva promjena toka rijeke Radobolje koja teče oko Čovićeve vile.

Nema sumnje da priča koju potencira Dragan Čović, “promicatelj evropskih vrijednosti” je sve samo ne istina. Očit je pokušaj prikrivanja vlastitog kriminala, jer odlazak sa vlasti znači i dostupnost i podložnost zakonima BiH.

Comments

comments

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here