Podgorica: Počeo program razmjene mladih državnih službenika na Zapadnom Balkanu

0
24

U cilju jačanja kapaciteta iz oblasti javne uprave i evropskih integracija, mladi službenici sa prostora država Zapadnog Balkana učestvuju u programu razmjene, gdje će u periodu od mjesec dana biti u prilici da se bave konkretnim praktičnim pitanjima koja su u središtu procesa evropskih integracija, javlja Anadolu Agency (AA).

U EU info centru u Podgorici danas je predstavljen program razmjene mladih državnih službenika. U okviru programa, mladi službenici iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Srbije i Kosova biće tokom dvije nedjelje boravka u Crnoj Gori, u Ministarstvu za evropske poslove. S druge strane, pet crnogorskih službenika biće u studijskog posjeti državama regije u periodu od dvije nedjelje. U okviru projekta predviđene su dvije nedjelje boravka na Institutu za društvene nauke u Parizu i na College of Europe u Brižu.

Ministarka javne uprave Crne Gore Suzana Pravilović poručila je da su pet državnih službenika iz Crne Gore počeli boravak u drugim državama regiona, što, kako smatra, predstavlja odličnu strategiju za pristupanje EU.

“Ovaj program će umnogome doprinijeti jačanju kapaciteta naših službenika koji se obučavaju na tako prestižnim evropskim institucijama. Istovremeno, vjerujem da ovaj model doprinosi i razvijanju dobrosusjedskih odnosa, te jačanju razmjene i iskustava država regiona”, ocijenila je Pravilović.

Ona je kazala da je proces reforme javne uprave u Crnoj Gori povezan s procesom evropskih integracija i usklađivanjem, kako je navela, pravnog okvira javne uprave sa evropskim principima i dobrim praksama.

“Posebno važno pitanje je jačanje kapaciteta, u čemu nam naizmjerno pomaže EU, a kao jedan vid jeste ovaj program koji pruža mogućnost našim budućim kreatorima politika da unaprijede svoje profesionalne vještine”, zaključila je Pravilović.

Šef Delegacije Evropske Unije (EU) u Crnoj Gori Aivo Orav kazao je da države Zapadnog Balkana mogu da prevaziđu prepreke i izazove zajedničke istorije putem regionalne saradnje i razmjene mladih kadrova.

“Inicijative poput ove, ne samo da jačaju proces pomirenja u regionu, već pokazuju da reforma javne uprave i dobrog upravljanja ostaju prioritet EU integracija”, ocijenio je Orav.

On je poručio da je Crnoj Gori i državama regiona potrebna profesionalna i efektivna javna uprava, oslobođena političkog uticaja i korupcije.

“Reforme u ovoj oblasti su krucijalne za proces EU integracije. Ali još važnije, reforme su neophodne za građane, za biznis i investitore. Ovo se samo može postići ulaganjem u mlade kadrove”, poručio je Orav.

Direktorica britanskog savjeta Vanja Madžgalj navela je da ovaj projekat ima za cilj napredak u pregovaračkom procesu i jačanje profesionalnih kapaciteta naredne generacije lidera koji će da vode svoju državu i društvo.

“Ovaj projekat targetira mlade talentovane državne službenike koji će proći univerzitetski program od četiri sedmice u oblasti upravljanja javnim politikama na Institutu za društvene nauke u Parizu i u Brižu, a zatim učestvovati na regionalnoj razmjeni, gdje će se dvije nedjelje baviti konkretnim praktičnim pitanjima”, poručila je Madžgalj.

Svi radovi nastali tokom razmjene u šest država će biti predstavljeni na regionalnoJ konferenciji, koja će poslužiti kao platforma za dijalog i dalju regionalnu saradnju.

Comments

comments

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here