Mesud Pezer oborio državni i balkanski rekord u bacanju kugle

0
103

Mesud Pezer, jedini bosanskohercegovački predstavnik na ovogodišnjoj dvoranskoj smotri najboljih atletičara svijeta u Birminghamu, završio je na petoj poziciji oborivši državni i balkanski rekord.

Iako je na takmičenje došao sa 12. rezultatom među takmičarima koji će nastupiti, pokazao je da Bosna i Hercegovina ima atletičara vrijedne svjetske pozornice. Takmičenje je završio na petoj poziciji, a iza sebe je ostavio svjetskog prvaka na otvorenom, Poljaka Konrada Bukowieckog koji je završio takmičenje na osmoj poziciji bacivši kuglu 20,99 metara.

Bukowiecki je na takmičenje došao sa drugim rezultatom u svijetu s obzirom da je na jednom od pripremnih mitinga kuglu bacio 22 metra. Iza sebe je ostavio i Riyana Whitinga, Amerikanca čiji je rezultat šesti u svijetu.

Državni rekord Pezer je postavio je trećoj seriji. U prvoj seriji kuglu je bacio 20,36 metara, a u drugoj 20,31 metar. Nakon prve dvije serije imao je rezultat vrijedan 10. mjesta. U trećoj seriji bio je primoran da baca preko 20,82 metra, što bi značilo i novi državni rekord.

– Moj kolega Tim Nedov je poslije druge serije imao osmi rezultat. Bio sam svjestan šta moram uraditi. Ušao sam u krug opušten i išao sam na sve ili ništa. Kuglu sam bacio 21,15 metara i tako oborio državni i balkanski rekord – kazao je Pezer za stranicu Atletskog saveza BiH.

U četvrtoj seriji kuglu je bacio 20,58 metara, a u petoj seriji kuglu je bacio 20,73 metra.

– Osjećam se i sretno i tužno. Sretno zbog rekorda, državnog i balkanskog, koje sam oborio, a tužno zato što me malo dijelilo od medalje. Međutim, ono što sam obećao, to sam i ispunio. Prije polaska, svima sam rekao da ću ući u elitu svjetskih bacača, odnosno među najboljih osam i da ću oboriti rekord. Na kraju, završio sam na petoj poziciji i oborio rekorde – za kraj je kazao Pezer.

Rezultat Mesuda Pezera je najbolji svih vremena u dvorani kada je u pitanju Bosna i Hercegovina, a to je potvrdio i selektor muške atletske reprezentacije, Elvir Krehmić.

– Sa svojim trenerom je odlično tempirao formu i na ovom takmičenju je pokazao najbolje. Pokazao je da vrijedi preko 21 metar, što mi je izuzetno drago. Kao bacač polahko stiče rutinu, na svakom takmičenju drži konstantu bacanja i popravlja se. Ovo je ujedno i najbolji rezultat svih vremena na svjetskom prvenstvu kada je u pitanju Bosna i Hercegovina – kazao je Krehmić.

Novozelanđanin, Tom Walsh je na maestralan način došao do titule prvaka svijeta. Već u prvom pokušaju kuglu je bacio 22,13 metara. isti hitac je ponovio u trećem, da bi iz šestog pokušaja oborio rekord takmičenja bacivši kuglu 22, 31 metar.

Još jedna zanimljivost daje ovom takmičenju dodatnu vrijednost. Čak deset bacača je imalo hitac preko 20,69 metara, a njih sedam je prebacilo magičnu dužinu, 21 metar.

Comments

comments

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here