Lekcija iz patriotizma: Zoran Pranjić i “Jedna si jedina”

0
175

BIH.ba portal nedavno je nagradio nekoliko navijača koji su ustali u sred noći kako bi gledali utakmice reprezentacije BiH. Jedna od nagrada otišla je u Tuzlu, navijaču Zoranu Pranjiću.

Zoranu je na poklon stigao navijački šal sa natpisom „Jedna si jedina“, a niko nije ni slutio kako ovaj pripadnik Oružanih snaga BiH na svojoj ruci ima istetovirane upravo ove iste riječi uz koje je ispisano 15.10.2013. – datum plasmana Zmajeva na Svjetsko prvenstvo.

Katolička krunica sa natpisom “Jedna si jedina”

Pranjić, inače katolik, u svom vlasništvu ima i katoličku krunicu na kojoj piše „Jedna si jedina“ uz opet upisan datum plasmana BiH na Svjetsko prvenstvo, njegovo ime, naziv BHF…

– Cijeli život sam sa pokojnim ocem Ivom pratio utakmice svih reprezentacija BiH koje su u našem domu bile poput državnog praznika. Utakmice nogometne reprezentacije uvijek su bile nešto posebno. Sa posebnim ponosom pamtim početke reprezentacije BiH kada su igrali Katana, Konjić, Glavaš, Dedić… Mom pokojnom ocu je jedna od najvećih želja bila da doživi naš plasman na veliko takmičenje, ali nažalost preminuo je 2009. godine i to nije doživio, – priča za BIH.ba Zoran Pranjić i objašnjava otkud tetovaža na njegovoj ruci.

Žao mi je što moj otac nije doživio plasman BiH na veliko takmičenje

– Koliko sam bio sretan zbog plasmana na Svjetsko prvenstvo, toliko sam bio tužan što moj otac to nije doživio. Želio sam da to na neki način ovjekovječim i na mojoj lijevoj ruci, onoj bliže srcu, sam istetovirao datum našeg plasmana i naziv naše prve himne „Jedna si jedina“. Nakon toga od prijatelja iz Stoca dobio sam i katoličku krunicu sa istim datumom i tekstom. Uspomena je to i na naša tri navijača koja su poginula na povratku iz Litvanije, – govori Zoran.

Ne krije kako ga je reprezentacija BiH znala baciti i u depresiju, ali mu napraviti i probleme na poslu.

– Tog 15. oktobra 2013. godine bio je najveći islamski praznik Bajram i ja sam kao katolik taj dan trebao stražariti u OS BiH jer su moje kolege muslimani bili slobodni. Jedva sam uvjerio svoje šefove da me puste da gledam utakmicu. Srećom znali su koliko volim utakmice reprezentacije i pustili me, a sve ostalo postala je legenda.

Mnogi su mi rekli da sam lud zbog tetovaže i tolike ljubavi prema domovini, ali više je onih koji mi čestitaju. Nije uvijek lako navijati za BiH. Kada smo u Belgiji izgubili 4:1 tri dana nisam izašao iz kuće od depresije. Čak su me i moji najbliži, i moja majka Nevenka, nagovarali da prestanem pratiti utakmice reprezentacije, ali naravno nisam mogao prestati,– govori Zoran koji je upoznao Ćiru Blaževića kojemu je poklonio knjigu o „treneru svih trenera“.

Ćiri poklonio knjigu, želja mu upoznati Emira Spahića

– Sa Ćirom sam sjedio i razgovarao dok je vodio Slobodu. To je stvarno poseban čovjek i iskreno se obradovao knjizi koju sam mu poklonio. Jako mi je drago što sam ga upoznao, a iskreno najviše bih volio upoznati Emira Spahića i nadam se da će se nekad stvoriti prilika da ga sretnem, – kaže popularni Zox.

Otac Ivo na samrti poručio – budi čovjek

– Otac Ivo mi je izdahnuo na rukama i na samrti rekao – sine budi i ostani čovjek – svoje voli, a tuđe poštuj. Slijedim njegove riječi i trudim se da budem u prvom redu čovjek. Iskreno mislim da bi nam svima u cijeloj državi bilo puno bolje ako se odlučimo razmišljati i raditi na taj način, – kaže Zoran Pranjić za kraj razgovora za BIH.ba.

Comments

comments

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here