Ko je kriv za loše stanje boračke populacije?!

0
92

Piše: Ferid Hodžić, komandant Cerske

Kakva vlast. Vlast trpi pohlepu i lažnu solidarnost boraca i onih koji to nisu! Navest ću Vam primjer.

Ja sam kao komandant iz jedne opštine, potpisao formacijske spiskove Štabova , komandi, jedinica i ustanova vezanih za AR BIH – strukturu. Naravno, te spiskove su prethodno na svim nivoima potpisale podčinjene starješine. Međutim, kad je politička struktura donijela Zakonski akt o izdavanju Certifikata borcima ARBiH-a i HVO-o komponenti, na nivou Federalnog ministarstva odbrane, a pod pritiskom HVO-a, utvrđuje se proporcija 2:1 pripadnika AR BiH u odnosu na HVO. Obzirom da broj pripadnika HVO-a postaje osnovica za utvrđivanje broja boraca obje komponente, dolazi do zahtjeva da se ukinu formacijski spiskovi, i da se uradi opšti spisak/ovi, naravno prošireni sa licima koja nisu bili borci. Borci su preko svojih komandira vršili pritiske na komandante da se putem komisija koje su formirane od Federalnog ministarstva odbrane ovjere i potpišu spiskovi bez formacijskih dužnosti tzv. OPŠTI SPISKOVI, koji postaju osnova za izdavanje Certifikata.

Ti isti spiskovi su baza za ostvarivanje svakog drugog prava: dupli staž, invalidnine, razne subvencije, dopunska prava, penzije… KLASIČNA PLJAČKA! Procjenjujući do čega sve ti spiskovi mogu dovesti, JA TO NISAM HTIO POTPISATI!!!

Proglašavaju me veleizdajnikom !!!

Neko je to mog formacijskog ranga morao potpisati da bi formalno pravno bilo validno !!!
To se sve dešavalo u vojnim strukturama!!!

Izvršna vlast ništa nije mogla učiniti da to spriječi, a posebno bez uticaja javnosti iz reda boračke populacije.

Tad su bili prezadovoljni, pa su mešetarima prodavali Certifikate za par stotina maraka. Prodavali su svoju borbu. Sami napravili tajkune. Mnogi su dobili otpremnine kao stimulaciju za samozapošljavanje demobilisanih boraca. Šta je sa tim?

Znam sigurno da su najlošije prošli DOBROVOLJCI, PRVOBORCI 92/94, a koji su sticajem nesretnih okolnosti demobilisani kao bolesni, koji nisu mogli biti kategorisani u RVI-e, i čija se bolest vremenom pogoršava do radne nesposobnosti.

Dakle, ukoliko postoji imalo društvene i ljudske odgovornosti, ovaj problem, koji nisu projektovali Bošnjaci, mora se analizirati jako ozbiljno, kompleksno i mora se obuhvatiti svaki pojedinačni slučaj, pa tek onda donijeti valjane odluke i zakonska rješenja.

Ako se ovo riješi pritiskom i dnevno-političkim interesom, učinit ćemo veći ZULUM nego dobro djelo.

Comments

comments

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here