Kako se broj pripadnika Armije BiH – učetverostručio?!

0
352

Vrlo često se desi da čovjek od drveta ne vidi šumu, ali kad je to slučaj s većim brojem ljudi, onda je to poseban slučaj. Čini mi se da se upravo to dešava s protestima demobilisanih boraca Armije BiH, koji su se na ovaj očajnički korak odlučili u ekstremno teškim uslovima.
Mnogo nas vidi te nevoljnike, mediji prenose uživo njihovu patnju i bave se svim i svačim vezanim za proteste, a niko nije fokusiran na osnovni razlog protesta i zahtjev boraca.
Sasvim je sigurno da političari poput Fahrudina Radončića zadovoljno trljaju ruke i bodre borce, kako bi iskoristio haos za svoj bijeg od pravosuđa, da ih manipularaju mnogi, ali se niko ne bavi osnovnim zahtjevom boraca i zašto ga je toliko teško ispuniti.
Borci traže REGISTAR boraca!
Pa šta je tu problem? Preko dvadeset godina je bilo vremena da se taj registar naparavi. Nije trebalo krenuti od nule, vojne jedinice su imale svoje evidencije, a zna se tačno koje su vojne formacije bile u sastavu Armije BiH.
Problem je u tome što se u sadašnjem registru nalazi blizu 600 000 hiljada boraca. Zna se da ih nije ni približno toliko bilo u vrijeme agresije na BiH, a zna se i da je za dvadeset i kusur godina mnogo boraca otišlo na bolji svijet, jer su to uglavnom ljudi načetog zdravlja!
Kako je onda rastao broj boraca, umjesto da se smanjivao?
Pa vrlo jednostavno, stranke na vlasti (najviše SDA i HDZ, ali u tome imaju udjela sve stranke) su na te spiskove stavljali svoje glasače, uhljebe, kako se to kaže kolokvijalno, tako da se broj “boraca” učetverostručio.
Ta brojka je postala ogroman teret za budžet FBiH, a novca nema za one najugroženije iz prave boračke populacije.
Eto, tu je kvaka.
Zato vlasti ne smiju objaviti registar, da svijet vidi ko je sve odjednom postao borac i da u izbornoj godini izgube tolike glasače.
Ne znam zašto bi neko želio boračke povlastice, a ne želi da se javno objavi registar i da se zna da je bio borac.
Pa to bi trebala biti svima najveća čast i sasvim je sigurno da pravim borcima i jeste čast.
Borci jesu odabrali loš način da skrenu pažnju na nepravdu koja im se čini, ili im je to namjerno odabrao neko drugi kako bi izazvao opšti haos, ali njihovi zahtjevi nisu veliki i trebali su biti davno ispunjeni!

Comments

comments

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here