Imaju li Srbi i Hrvati u BiH svoje ratne zastave?

0
251

Kad je slika studenata iz Moskve koji su obilježili Dan nezavisnosti BiH obišla svijet, odmah se moglo pretpostaviti da će neprijatelji BiH završiti na aparatima.
Prelijepa je to slika ogromnog broja mladih, svih vjera i nacija, a neki od njih su razvili zastave koje su te 1992. godine izvješene ispred zgrade UN u New Yorku, kad je BiH priznata kao nezavisna država. Ta zastava je bila i službena zastava BiH sve dok oni kojima sve zajedničko smeta nisu počeli tražiti neku drugu zastavu, koju će navodno svi prihvatiti.
Dobro i naivni Bošnjani su prihvatili prijedlog i Visoki predstavnik nam je nacrtao drugu zastavu, koja nema nikakve veze s nama, ali Bošnjaci je prihvatiše, zbog mira u kući.
Bosanski Srbi i Hrvati, naravno nisu ni pomišljali da je prihvate, oni su vješali zastave susjednih država gdje god su mogli, a zastavu koja se vijorila na East Riveru proglasiše ratnom i neprijateljskom, pa je počeše braniti i svatovima nositi kao nostalgičan dekor automobila u koloni.
Bošnjaci opet šute, običan narod pomalo mrmlja i pita se zašto, jer na zastavi od šest ljiljana nema ništa vezano samo za jedan narod u BiH, niti za vjeru najbrojnijeg naroda, što je najčešći razlog da s enešto osporava u BiH, a bošnjački političari se zabavili o vlastitom bogaćenju i uhljebljavanju familija.
Nisam čuo da je iko ikad od Bošnjaka postavio pitanje “ratnih” zastava bosanskih Srba i Hrvata! Pod kojom se to zastavom provodio Udruženi Zločinački Poduhvat(UZP), a pod kojom je počinjen genocid u BiH?
Tako je ispalo da je samo narod nad kojim je izvršen genocid imao svoju RATNU zastavu.
Zastava, koja je prestala biti službena, nije nikad zakonom zabranjena, pa je nevjerovatno da sebi Bošnjaci dozvole maltretiranja, hapšenja i druge vrste torture, kad se neko od njih “drzne” da je razvije u svatovima, pred svojom kućom ili na nekoj ekskurziji.
Mediji u Srbiji i manjem BH (č)etnitetu složno su zabrujali da ambasador BiH provocira “ratnom” zastavom i to, kako navode, takozvane Armije BiH. Takvu vijest prenose ili pišu čak i oni od kojih se očekuje minimum profesionalizma, Tanjug ili B92, a Ivanić (obrijani četnik, koji je došao u Predsjedništvo glasovima Bošnjaka), traži smjenu ambasadora u Moskvi, kako reče i on, zbog slike s “ratnom” zastavom.
Predug bi bio spisak ambasadora i ambasada u kojima su ambasadori bosanski Srbi gdje nema nikakvog traga BiH. Gdje se obilježava neustavni 09. januar uz četničku ikonografiju. Poznato je da je Miloš Prica s pozicije ambasadora u Wašingtonu lobirao svo vrijeme za ratnu zločinku Biljanu Plavšić(i izlobirao), posjećivao je u švedskom zatvoru na trošak BH poreskih obveznika, ali bošnjački političari nisu nikad tražili za njega sankcije, niti za bilo kojeg drugog, dok će Srbi s obje strane Drine ganjati i izganjati smjenu Mustafe Mujeznovića, koji hud možda nije ni vidio da je neko razvio nekakvu zastavu u grupi od nekoliko stotina studenata koji se okupilo za slikanje.
Ako i ne uspiju isposlovati smjenu, barem će za dugo imati podlogu za priču o BiH kao “nemogućoj državi” i pokriće da njihovi ambasadori još otovrenije rade za Srbiju, a primaju kraljevske plate od BiH. Bošnjački politički predstavnici imaju još da raskrčme Telekom i Elektroprivredu, pa neće imati vremena brinuti se tako “nebitnim temama”.
Slična priči o zastavi je priča o Srbiji i Hrvatskoj kao “garantima Dejtonskoh sporazuma”, koju od agresije i UZP složno ponavljaju SH mediji i političari, a bošnjački politički predstavnici se bave završavanjem doktorata u Kiseljaku, tenderima u kojima imaju talove i ostalim manje bitnim stvarima, pa je to bilo postalo skroz normalno, dok nije nekoliko uglednih pravnika reagiralo na tu nebulozu, da agresor može biti garant!
Na to je kasnije dao tumačenje i Visoki predstavnik i označio Srbiju i Hrvatsku samo, kao zemlje potpisnice sporazuma, gdje su se obavezale da neće više raditi ono što su radile do tad, a to je UZP, agresija i genocid na BiH.
I na kraju se nadam da će ovo pitanje doći do pravih ušiju:
– Ima li čestit ijedan zastupnik u Parlamentu BiH koji bi postavio zastupničko pitanje zastave. Koje su ratne zastave bosanskih Srba, bosanskih Hrvata i Bošnjaka, pa da se zakonom zabrane sve tri ili da se svima u slobodnim aktivnostima dozvoli razvijanje svake, a da na službenim mjestima bude zastava propisana Ustavom BiH?

Muhamed Mahmutović

Comments

comments

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here