Demantij Faruka Velea

0
162

Na adresu rekacije portala Senzor.ba i na privatnu adresu Glavnog urednika Muhameda Mahmutovića stigao je demantij na tekst objavljen na portalu u kojem se naš saradnik B. Osmanović bavi javnim djelovanjem Faruka Velea.
Većina stvari koja stoji u demantiju je istinita, Vele jeste na žalost veoma talentovan novinar i radio je za mnoge kuće, dobivao nagrade, ali je sad sve jasnije kako je došao na te pozicije i zašto je nagrade dobijao. On navodi razgovore s a brojnim važnim ličnostima iz javnog života BiH, što mu nije bilo teško napraviti s pozicija na kojima je bio, to sve stoji, ali stoje i monstruozne konstrukcije iz Dnevnog avaza za vrijeme njegovog obnašanja uloge Glavnog urednika o “terorističkim akcijama” armije BiH, Alije Izetbegovića i mnogih ratnih komadanata, a monstruozna konstrukcija o “vreći zlata za Bakira” se i danas eksploatiše, tako da je naš saradnik imao potpuno pravo upotrijebiti to u tekstu.
Naš saradnik ne tvrdi eksplicitno da se hutba hafiza Išerića odnosila na njega, on je iznio pretpostavku i to je takođe dozvoljeno kad su javne ličnosti u pitanju.
Demantij prenosimo bez korekcija:

Portal Senzor.ba
N/r. UREDNIK
Gdin. Muhamed Mahmutović

PREDMET: DEMANTIJ

Poštovani,
U skladu sa članom 7. Kodeksa za štampu i online medije u Bosni i Hercegovini, zahtijevam da na portalu Senzor.ba, za čiji sadržaj ste urednički odgovorni, u cijelosti objavite demantij na tekst „Ulema upozorava na Radončićevog insidera Faruka Velea“ objavljenog 4. februara 2018. godine, s potpisom izvjesnog B. Osmanovića.
Uzimajući kao povod navode hafiza Sadrudina ef. Išerića, uz izričitu tvrdnju da je, navodno, aludirao na mene u kontekstu iznošenja vrijednosnog suda o „nekim novinarima“, koji su radili „u jednim novinama“, napravili ste gnusnu konstrukciju i iznijeli brojne laži i potvore na moju ličnost i članove moje porodice, te nam, nastojeći nas pred javnošću uvrijediti i poniziti, nanijeli ogromnu štetu.
S indignacijom odbacujem sve Vaše insinuacije o meni kao navodnom insajderu unutar Islamske zajednice u BiH. Faruk Vele je profesionalni novinar i urednik koji živi i radi u Sarajevu. Pored rada u «Dnevnom avazu», bio sam urednik turske državne agencije Anadolu Agency i glavni i odgovori urednik portala Klix.ba. Moji tekstovi su objavljivani i citirani od Slovenije do Turske, a malo je uglednih javnih ličnosti iz svijeta politike, kulture, sporta i drugih segmenata javnog života koje nisam intervjuirao.
Član sam Udruženja «BH novinari» i dobitnik novinarskih priznanja u zemlji i regionu, te kao takav mogu biti samo novinar, a nikakav insajder, koji je izvještavao o radu i aktivnostima brojnih institucija, pa i Islamske zajednice u BiH. Hvala Bogu, imao sam priliku upoznati divne ljude unutar IZ u BiH, koju smatram jednom od najvažnijih institucija Bošnjaka i njezinim dijelom, a u više navrata sam intervjuirao reisu-l-uleme dr. Mustafu ef. Cerića, kao i dr. Huseina ef. Kavazovića, koji nikada nisu imali prigovore na moj rad.

Muftija Seid ef. Smajkić je dijelove svoje knjige posvetio mojim radovima, ističući da sam davao podršku IZ u punom smislu «i to u uvjetima medijske blokade», te je zahvalio direktno Faruku Veli «što je znao dao afirmira naš rad».
Slična iskustva su Vam, da ste Vi bili profesionalno zainteresirani za bilo što osim da mi nanesete uvrede, mogli prenijeti Husein ef. Hodžić, Šefko ef. Tinjak, Hasan ef. Eminović, Muamer Zukorlić, muftija Remzija ef. Pitić, muftija dr. Nedžad ef. Gabrus, muftija Osman ef. Kozlić, muftija Vahid ef. Fazlović, muftija Ahmed ef. Adilović, dr. Zuhdija Adilović, Safet Durguti, profesori Ismet Bušatlić, Džemaludin Latić, hafiz Dževad ef. Šošić, hafiz Nedim ef. Botić, Aziz Kadribegović, dr. Selma Selhanović, Ekrem Tucaković i mnogi drugi s kojima sam kroz karijeru sarađivao.
Isto sam nastavio i kao urednik i novinar medijskog servisa INS, profesionalno obavljajući svoje zadatke. Zanemajurući sve to, Vi ste drskim i prizemnim konstrukcijama nastojali obezvrijediti moj profesionalni rad, a niskim udarcima prema meni i mojoj porodici me, valjda, zaplašiti.
Posebno su šokantne tvrdnje o mojemu «uznemiravanju kaburova majki pod šamijama» (!?), kao i nastojanja da me prikažete osobom koja je «pokušavala realizovati prvorazredni interes neprijatelja Bošnjaka». Tako ste ne meni nacrtali metu i, sve sa zloupotrebama džamije i uleme, pozvali na moj linč, ugrožavajući moju i sigurnost moje porodice. Da ne govorim o besramnosti čina da se čovjek koji je kao maloljetnik u opkoljenom Gronjem Vakufu bio pripadnik Armije RBiH, čiji rahmetli brat je odlikovan od generala Sedmog korpusa rahmetli Mahmeda Alagića i komandanta OG Zapad, generala Selme Cikotića, čiji je otac bio od prvog dana uključen u odbranu države i finansiranje iste, proglasi neprijateljem Bošnjaka, i bezmalo države BiH!
Nastranu činjenica da ste pokušali, uprkos svemu što sam bio tokom 18 godina rada, napraviti od mene novinarsku neznalicu i netalentiranog čovjeka (iako sam bio glavni urednik medija čiji ste Vi bili dopisnik), Vi ste očito imali za cilj da u javnosti o meni proširite sliku o tobožnjem opasnom čovjeku, kojeg treba izolirati, ignorirati, anatemisati, povrijediti, uvrijediti…
Tako ste, istovremeno, nastojali dezavuirati moj rad, izazvati neosnovane sumnje i nanijeti štetu projektu kojeg trenutno vodim na radost hiljada onih koji njegove sadržaje čitaju, a posebno kod brojnih medija u zemlji i regionu koji su preuzimali sadržaje INS-a, što Vam očito smeta.
Uvrede koje ste iznijeli u objavljenom tekstu imat ćete priliku objasniti na redovnom sudu, gdje ćete, također, imati priliku progovoriti i o motivima i eventualnim nalogodavcima ovih besramnih rabota koje za posljedicu imaju širenje fitne i najmanje su dobronamjerne prema Bošnjacima i državi BiH, koje, da paradoks bude veći, od mene branite.
Zbog svega od Vas kao urednika, tražim objavu demantija i javno izvinjenje, a s obzirom na iznesene neistine.
Srdčano.
Novinar i urednik
Faruk Vele

(Tekst na koji je objavljen demant možete pročitati na linku ispod)

Ulema upozorava na Radončićevog insidera Faruka Velea

 

Comments

comments

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here