Dalmatinski naglasak sa FTV-a, kolegice Ave Karabatić

0
318

Bošnjaci  već dugo žive pod medijskom okupacijom. U medijima koje isključivo oni plaćaju može raditi svako osim njih, a antibošnjačka uređivačka politika je postala nešto sasvim normalno. Odavno naši urednici i novinari, pa čak i oni koju su preživjeli, a potomci su onih koji nisu preživjeli višestruku agresiju, ne smiju reći ko je zapalio sarajevsku Vijećnicu, ko je srušio džamiju Ferhadiju, Aladžu, ko je ispalio projektile na Markale. Osim toga, često imamo na početku centralnih informativnih emisija na FTV-u trećerazredne događaje iz susjednih država. O islamofobiji da ne govorimo.

Još jedan način agresivnog odnosa prema narodu je što ga tjeraju da, pod krinkom ostvarivanja prava Hrvata u BiH, sa javnih RTV servisa slušaju – dalmatinski naglasak. Mihaela Peraica je odnedavno zaposlena na FTV-u i vodi ni manje ni više, nego centralni Dnevnik 2. Bosni i Hercegovini neprirodno „L“, tipično za Dalmaciju, para uši čak i prosječnom pripadniku hrvatskog naroda. Tako ova voditeljica često promaši naglasak za toponime i prezimena, u toj mjeri da to bude tragikomično (pet puta je izgovorila Konaaaković). Međutim, to menadžere FTV-a ne zanima, ne mare oni za svoje pretplatnike, niti za kulturološki šok i devijacije koje ovako stvaraju.

Bitno je reći da je poznato da se često u RTV servisu šikaniraju novinari i voditelji iz Hercegovine, iz Mostara, ili iz Krajine, Bihaća, a sa izgovorom da im je izgovor neknjiževni.

Poštujući ljudsko dostojanstvo voditeljice Mihaele Peraice, teško je ne primijetiti da ona nema neke dodirne tačke sa novinarstvom. Naime, Peraica je hrvatska manekenka. Često je predstavljala Hrvatsku na takmičenjima ljepote i mode. Bila je u društvu poznate Ave Karabatić, poznate… starlete iz susjedne države.

I, tako, dok djeca šehida i poginulih boraca nemaju mjesto na javnom servisu, dobrodošle su manekenke iz Splita, koje su se obrazovale uz Avu Karabatić i slične.

Nemamo ništa protiv Dalmatinaca i njihovog lipog govora, ovo iznosimo kao primjer šprdnje sa javnim servisom kojeg „ugroženo“ pučanstvo u BiH ne plaća, a ipak pravi programsku šemu i uhljebljuje svoje starlete. Najviši politički predstavnici iz HDZ-a se i hvale s tim!

http://www.federalna.ba/bhs/vijest/228908/dnevnik-2-11022018

Comments

comments

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here