Čelnici Arapske lige poručili: Jerusalem je za nas glavni grad Palestine

0
79

Ministri vanjskih poslova arapskih zemalja poručili su sa sastanka Arapske lige u Kairu da je Jerusalem za njih glavni grad Palestine uprkos tome što SAD imaju namjeru preseliti svoju ambasadu u Izarelu iz Tel Aviva u Jerusalem.

Američki predsjednik je najavio skoro preseljenje ambasade iz Tel Aviva u Jerusalem, što bi praktično značilo da SAD priznaju Jerusalem glavnim izraelskim gradom. Takva odluka izazvala je masovne proteste širom Gaze i Zapadne obale, ali u mnogim drugim muslimanskim zemljama.

– Arapska liga je već odlučila da se suprotstavi odluci o preseljenju Ambasade SAD-a iz Tel Aviva u Jerusalim i priznanju okupiranog grada za glavni grad Izraela – rekao je šef Arapske lige Ahmed Abul-Gejt.

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas nedavno je pred Vijećem sigurnosti UN-a predstavio plan o formiranju dvije države Palestine i Izraela u granicaa iz 1967. godine.

Izrael je prisvojio istočni dio Jerusalema nakon što ga je okupirao u ratu 1967. godine.

Međunarodna zajednica nikada nije priznala aneksiju, a Palestinci planiraju da sjedište njihove buduće države, koja bi obuhvatila Zapadnu obalu i Pojas Gaze, bude u Istočnom Jerusalemu.

Comments

comments

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here