Ase leži dobri čoek Vlatko Vuković!

0
567

„Ase leži dobri čoek Vlatko Vuković. Vojvoda Vlatko je prvi pobijedio Turke kod Bileće 27. avgusta 1388.”

Ispisan bosančicom, ovaj natpis krasi nadgrobni spomenik jednom bosanskom vojskovođi. A, ko je ustvari Vlatko?

Vlatko Vuković je bio jedan od najvećih bosanskih vojskovođa. Bosanskom rodu je poklonio dvije velike pobjede nad Turcima i za svakog pravog Bošnjanina, Vlatko Vuković će biti simbol časti, ponosa i patriotizma. Za tačan datum njegovog rođenja se ne zna, ali bez obzira na to, njegovo ime će ostati upisano zlatnim slovima u historiji kraljevine Bosne.

Predvodio je bosansku vojsku u velikoj bitki kod Bileće. Ta bitka bila je prva pobjeda nad osmanskom vojskom koja je upadala u Kraljevinu Bosnu.

Odigrala se 27. avgusta 1388. godine nedaleko od istoimenog grada, između osmanskih pljačkaških odreda predvođenih Lala Šahinom (koji je predvodio Osmanlije u pobjedi na Marici 1371. godine) i odreda kraljevine Bosne koje su predvodili Vlatko Vuković i Radič Sanković. Iako značajno brojnija osmanska vojska (spominju se cifre od oko 18.000 vojnika) doživjela je potpuni poraz. Predvodnik Osmanlija Lala Šahin jedva se spasio bjekstvom, dok su gubici u pobjedničkim redovima bili neznatni. Nakon ove bitke, otomanski upadi u Bosnu su prestali na neko vrijeme.

Vlatko je čvrsto zastupao bosanskog kralja Tvrtka I, a prvi put se spominje u jednoj povelji iz 1378. godine, koja je bila upućena Dubrovniku od strane našeg vladara. Kao nagradu za pobjedu u bitki kod Bileće, proglašen je za vojnog i upravnog namjesnika Dalmacije.

BOSNA NIKAD nije saptom pala i NIKAD I NECE.

Comments

comments

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here